Namnbruk


image54För att ingen ska komma på tanken att utelämna sitt efternamn eller något annat käckt så ber universitetet att man i sin första ansökan till Korea University skriver sitt "full name". Jag översatte det lite snabbt i huvudet och tänkte"Aha, fullständigt namn" så jag pillade naturligtvis dit mitt mellannamn också. Det skulle jag aldrig ha gjort. Från och med nu går jag under förnamnet Michaela Caroline i alla universitetets dokument. En koreans fullständiga namn består av tre staveler. Thats it. Mitt namn består av fem om man inte räknar med mitt käcka mellannamn då har mitt namn 9 stavelser. Att skriva ett koreanskt namn kräver ungefär två cm utrymme beräknat på en genomsnittlig handstil. Att skriva mitt för-, mellan- och efternamn kräver fem gånger så mycket yta. Alla formulär här i Korea är dock utformade som han hette något i stil med Lee Byung-Il.

Tro mig, jag tycker att Michaela är ett trashigt namn med töntig stavning och jag har verkligen försökt få universitetet att stryka Michaela. Jag har förklarat att ingen kallar mig Michaela-Caroline, men gjort är gjort. Första dagen när alla gick runt med sina korta asiatiska namn stod jag där med den tilldelade namnskylten from hell. Koreanerna kisade sig igenom hela namnet och jag försökte hålla tummen för och säga "You can call me Caroline" men de ville ju vara artiga. Till slut sa jag artigt men bestämt.
- Jaa, jag vet att Michaela står framför Caroline men jag HETER bara Caroline i förnamn, Michaela är mitt mellannamn. (Den koreanska killen såg orolig ut)
- Who's fault? (Han såg helt klart redo ut att skälla ut närmaste undersåte).
- My parents

Ha! Där fick ni, mamma och pappa!

Seoul tower

Helena lyckades fixa med mig på hennes studentboendes utflykt till Seoul tower ikväll.  Nu kommer tre helt sanna meningar som låter som de är klippta ur Packat och klart, så om ni kräks av reseprogram: hoppa över dem! Åh det var så fint vid Seoul tower. Utsikten över 10-miljonerstaden Seoul var magnifik. Helt klart värt den ganska läskiga bussturen upp till tornet. Koreanska bussbolag måste ha modig/dumdristig och lite arg som ett anställningskrav.

image55   
Tornet står på ett berg mitt i Seoul. Det är 360 graders utsikt.

image57
Det är stor bebyggelse på alla sidor. Här är södra delen av staden.


Att registrera sig i Korea och bli Dr Phil

Igår kväll bestämde jag med ett stort gäng killar att vi idag, gemensamt, skulle åka till det koreanska migrationsverket och registrera oss. Något som varje KU-student måste göra. Inte jag, utan kanske en av amerikanerna, föreslår 10.00 vid universitetets stora ingång. Sedan blev det Sojucoctails och koreansk öl och jag funderade nog på hur smart det var att tacka ja till att sjunga karaoke till klockan 02.30 igår men nog klev jag upp och traskade till stället på utsatt tid. Vilka är inte där? Jo killarna som gick först igår. Vilka är där? Jo Philip som var en av dem som var kvar sist och sjöng karaoke och sedan en kille som jag glömt namnet på, en korean-amerikan från Missouri. Jag tänkte kanske uppehålla mig lite kring den här killen för han liksom framkallar sidor hos mig själv som jag inte gillar. Innan jag åkte till Korea brukade jag ändå ganska envist försvara amerikaners livsstil. Jag propagerade starkt för att den svenska bilden av amerikaner var endimensionell och anekdotisk. Problemet med den här killen är bara att han bekräftar alla fördomar om lata amerikaner samtidigt som han är väldigt sympatisk och självreflexiv. Den här killen är inte korkad. Han är tvärtom väldigt medveten om att han är himla lat och kanske tar en portion för mycket när det bjuds på middag. Det är ändå så att jag önskar att han liksom vore antingen eller. Lat och självgod eller Pigg och självreflexiv. Nu får ju liksom både de som säger att amerikaner är tjocka och åker bil överallt och jag som menar att det finns massa amerikaner som visst har förmågan att se sig själva utifrån och vet saker om världen rätt. Hursomhelst vaknade en inre Dr Phil när jag åkte tunnelbana i en halv evighet med den här killen. Från hans mun kommer sävliga citat som: Jag kan inte sluta äta fast jag är mätt, jag kan äta tre skålar vitt ris, så gör man inte i Frankrike. Eller vad sägs om: Jag går ner två kilo i veckan (märk väl att killen använder kilo-systemet och inte pound) om jag bara äter koreanskt och ingen pommes frites. Eller min personliga favorit Jag går ungefär 50 meter om dagen annars åker jag bil överallt.

Det liksom bara kokar inombords och jag har lust att säga: Men du vet ju redan vad som är problemet, du vet redan hur du ska åtgärda det, sätt igång!

Men jag är finkänslig och väluppfostrad så jag bara nickar lite och säger Oj då, ja det låter inte hälsosamt. Fast när han haft utläggningen om att han planerar att gå ner 17 kg när han är här och att han inte känner sig hungrig och två minuter senare börjar planera sin lunch som måste innehålla två kanske tre hamburgare och pommes till då säger jag Oj, det låter inte så koreanskt. Killen rycker på sina axlar, hans liksom oformliga kropp och ovårdade moppemustasch gungar lite när han långsamt gnäggar I know, its just who I am. Hööö, hööö. Han ser ut som Barbaskön.

 

Oj det blev en lång utläggning ochimage51 då har jag ändå så himla mycket mer att berätta om den här killen. Nåväl registreringen. Vi hade fått höra att vi åtminstone skulle förbereda oss på en tre timmar lång väntan. En grupp som var där i tisdags hade haft tur som bara fick vänta i 45 minuter. Så vi kommer dit och tar våra kölappar och börjar fylla i blanketterna och plötsligt när jag kommit till ungefär halva blanketten så är det mitt nummer. Jag klarar av mitt ärende på 2 minuter blankt och sedan är det bara att vänta på ni vet vem som tar lite längre tid på sig att klara av sitt ärende. Under tiden råkar jag ut för en stor pinsamhet när jag lite snabbt slinker in på den superfräscha toaletten och börjar tvätta händerna och plötsligt inser att det står en vattenkastande man och glor lite besvärat på mig. Det är inte bra att gå in på en toalett och tänka Nej men kolla vilka fräscha pissoarer utan att tänka följdtanken Jag har gått fel.

 

Mitt svenska medborgarskap sparade mig dessutom 50 000 won idag. Tydligen kostar inte multiple-entry-visa för svenskar någonting på grund av ett bilateralt handelsavtal. Min Sverigekärlek har aldrig varit så stor och intensiv som här. (Shirin skulle vara så stolt) Naturligtvis kommer Barbaskön och lägger smolk i min lilla svenska glädjebägare när han långsamt hasplar ur sig att amerikaner automatiskt får ett mutiple-entry-visa.


Noraebang

image50Nu har jag haft premiär för det mest asiatiska sättet att partaja som finns. Jag har varit på ett noraebang. Ett ställe dit man drar med sig ett gäng kompisar, hyr ett rum för en timme eller så och sjunger karaoke för varanda. Eftersom vi gick dit med våra Seoul-guider vad gäller koreanskt partajande, en korean och en venuzelansk amerikan som bott i Seoul i många år, så blev det många koreanska sånger och jag passade på att memorera alfabetet ännu lite mer. Jag har till exempel fått höra koreansk gangsta' rap. Den visade sig dock inte handlade så mycket om sådant som gangsta' rap brukar handla om (knark, blingbling och kvinnliga kroppsdelar) utan mer om det som alla koreanska sånger handlar om. Kärlek. Antingen lycklig eller olycklig. Först var jag mycket tveksam till att greppa micken och dra av en låt men till slut klämde jag i ganska friskt (det ska tilläggas att noraebang är alkoholfria tillställningar) i Take me out med Franz Ferdinand.

På bilden Philip från Berlin som sjunger Billie Jean.

En bra dag

Passet är åter i min vård. Min buddy Sun Young ringde till Technomart i morse och fick reda på att det var både öppet och att passet fanns i säkert förvar. Killen bakom disken nickade igenkännande på typ 50 meters avstånd och langade fram passet i lagom tid till att jag var framme vid disken. Jag klämde ur mig ett Kamsa hamnida och han nickade lite glatt tillbaks.

Nåväl, när jag ändå var på Technomart för en gångs skull utan någon stress så gick jag och strosade lite. Åkte ner ett våningsplan och fann heaven. Demonstrationsmontrar för asiatiska massagefåtöljer och det var INGEN där. Fatta hur min kropp mådde i en sådan där fåtölj efter dagar av stående tunnelbaneåkande, stadspromenader med tung väska och allmän trötthet. Jag mådde som en liten prins. De där fåtöljerna är inte som de fjantiga som vi har i Sverige som ger lite mer eller mindre hårt surr i nacken. De här fåtöljerna levde och mina stela leder fick sig en liten belöning för sin tredje Technomarttur. När jag blir rik ska jag köpa en sådan. Helt klart.

Sen var jag runt lite i centrala Seoul och letade efter en liten koreansk kofta att skyla mina axlar med på utbytesstudentfesten på fredag men insåg att jag nog har en rygg som en medleysimmare jämfört med koreanskorna. Det är mycket one size fits all här i Korea. Tyvärr passar den storleken sällan mig.

När jag kom tillbaka till universitetsområdet stötte jag på delar av mitt gäng. Soo Ryun, Sebastian, en kille från Missouri som jag glömt namnet på samt Philip. Vi gick och åt traditionell koreansk middag där man lagar maten på en platta på bordet. Man sitter på golvet. Dagens stora lärdom blir därför: Om du inte har sockar på dig när du ska äta middag sittande på golvet, så ha åtminstone inte avskaft nagellack på tånaglarna och tre skavsårsplåster på varje fot. Jag satt och försökte effektivt gömma mina fula fötter under hela middagen.

Passtrul, hangul och ett litet gosedjur

Den här dagen har varit lite strulig minst sagt. Idag skulle jag egentligen gått med mitt gäng till immigration office och registrerat mig och skaffat ett visum som gör att man får åka in och ut ur Korea hur mycket man vill. Men igår när jag skulle plocka fram alla grejer som jag skulle ha med mig så insåg jag att jag aldrig fick tillbaks mitt pass när jag tecknade mobilabonnemang. Så idag åkte jag tillbaks med ett litet brev som jag fått en tjej på internationella kansliet att skriva till affären på Technomart där jag lämnade ifrån mig passet. Som utlänning i Korea måste de ta massa kopior på ens pass när man skaffar kontantkortsabonnemang (ja det är någon konstig hybrid här). Jag kommer ihåg att jag tänkte "Jag måste verkligen se till att han lämnar tillbaks passet". Men sen blev allt så stressigt när vi skulle gå så jag glömde fråga eller rättare sagt killen i affären glömde ge tillbaks det. Jag har drömt massa mardrömmar om att de har slängt mitt pass och att jag måste gå till svenska ambassaden och söka ett nytt och fixa en kopia på mitt utfärdade visum från koreanska ambassaden i Stockholm. Hursomhelst, jag åkte hela 40 minutersvägen dit idag. Men tro det eller ej, det var någon konstig "holliday" så hela Technomart var stängt. Jäklar, nu måste jag åka dit imorgon IGEN. image49

För att fördriva tiden och göra något nyttigt med den här dagen så har jag försökt lära mig det koreanska alfabetet (hangul). Jag har hört ganska varierande beskrivningar kring hur lätt det är att lära sig alltifrån en timme till 4 månader. Jag har lagt ner ungefär en timme och kan bedöma att jag har ungefär hälften kvar. Det var faktiskt inte alls särskilt knepigt utan ganska logiskt. Nu har jag blivit barnsligt förtjust i att försöka läsa allt jag kan jag lyckades läsa stationsskyltarna på både Sindang och Anam-stationerna.

Hursomhelst efter att ha insett att jag inte kommit längre på passfronten och att min "Tänk-om-passet-är-borta-klumpen" i magen fortfarande är kvar gick jag vidare. Jag var minst sagt nedslagen och gick och surade på ett stort varuhus (som var öppet). Plötsligt stötte jag på ett gosedjur som gjorde mig lite glad och sen kändes dagen lite bättre. Ikväll ska det nog bli att lägga sig tidigare. Ny passjakt imorgon igen.

Dongdaemunshopping

image48


Det blev en liten utgång igår kväll med ett gäng som bestod av enbart tysktalande och så jag då. De försökte verkligen hålla sig till engelska vilket var rart av dem. Idag har jag registrerat mina kurser, skaffat ett enrollmentintyg och handlat lite pappersgrejer. Efter en kort paus hemma gick vi ut ett gäng till Dongdaemun market. Där kunde man handla en massa billiga grejer men jag kom bara hem med en hårfön. Från en foodcourt i en 11 våningar hög supermarket kunde man blicka ut över omgivningarna, fint! Där åt vi middag (se bilden). Nu är jag trött som en tok och måste verkligen sova.


Koreaiakttagelser en ledig söndag

image41I morse insåg jag att jag tackat nej till aktiviteter två kvällar i rad och att min första helg i Seoul, en stad med någonstans mellan 10 och 13 miljoner invånare och ungefär lika många saker att göra, bestod av två hemmakvällar. Visserligen gjordes ganska mycket nytta under de där kvällarna men för att helgen inte skulle kännas helt tragisk tänkte jag att jag helt kunde ägna den helt åt nyttigheter så jag premiärtvättade i Crimsonhouse tvättstuga. När jag väntade på att tvätten skulle bli klar insåg jag att jag var hungrig men att jag behövde mer näring än vad en lättsockrad yoghurt kan erbjuda. Så jag bestämde mig för att gå ut på stan och reka efter ett smaskigt grillspett eller liknande. Det mesta i min absoluta närhet var stängt kunde jag konstatera efter en sväng runt kvarteret i sisådär 31 graders värme med hööög luftfuktighet.  

Jag masade mig iväg till nästa kvarter men det var mest motorcykelaffärer som var öppna och ställen där skabbfaktorn faktiskt satte en mental gräns för att gå in alternativt att matsedeln varken var på engelska eller innehöll bilder. Nu började hettan bli så stark och gränsen för vad min kropp var nådd så jag släntrade över den stora vägen och gick in på campus till universitetets italienska matställe. Det stred dock mot alla mina principer att svulla en pizza i det här läget eftersom jag faktiskt var ute efter koreansk snabbmat så jag beställde in det billigaste de hade på menyn (en enkel espresso) för att kunna kyla ner mig lite utan att snylta alltför mycket. Nåväl espresson smakade Korea. Jag vet inte om det är vattnet eller vad det kan vara men Korea har en särskild smak och så smakade espresson.  

Efter att ha nästan druckit upp hela min espresso så kände jag mig himla naken. Jag hade på mig mina shorts från GAP som ändå är ganska borgerliga och kyska men på överkroppen hade jag ett linne med spagettiband. Alltså mycket smala band. Inga koreanskor har linne med spagettiband. Knappt några koreanskor har linne överhuvudtaget. De har söta kortärmade blusar, fina t-shirts eller klänning med en liten kortärmad kofta till. Alla som känner Etti Igell kan frammana bilden av Ettis klädstil. Så klär sig koreanska tjejer. Sött klädd utan att vara överdrivet gulligt. Mjuka pasteller. Ser inte svettiga ut i värmen. Gör alltid det bästa av sin figur. Matchar snyggt. Så ser inte jag ut. 

image42Efter espressons koffeinkick frammanade jag lite extra krafter att fortsätta leta lunch. Efter bara några meter insåg jag vart jag skulle gå. Young Chul Burger! Det roliga är att jag gått förbi deras skylt hela veckan och tyckt att det var så himla roligt att de stoppat kiwi och jordgubbar i ett bröd tillsammans med kött och kallat det Classic burger. Så jag beställde naturligtvis min Classic burger för 2 000 won (ca 15 kronor).  Istället för jordgubbar fick jag dock tomatskivor. Vilken besvikelse tänker ni. Näe inte alls, här verkar man äta tomat som en frukt. När vi var på traditionell koreansk middag bestod efterrätten av tomatskivor (inte konstigt att folk är så smala här). Hursomhelst, kiwi i hamburgare (köttet var nog kyckling tror jag): Inte dumt alls.  

Sen gick jag till en närbelägen hårsalong och fick mitt hår fönat. Lyx, lyx, lyx. Jag lyckades dessutom kommunicera allt genom att peka på hårfönen: Jag vill ha håret fönat och få dem att känna på mitt fuktiga nytvättade hår: Det behöver inte schamponeras. De två människorna på MeYou hairsaloon stylade mitt hår fint men den sista touchen fick det att se ut som en koreansk nyhetsuppläsare men det var lätt bortfixat. Jag gick därefter och köpte lite vatten och en liten burk med tallskottsjuice. Det var faktiskt himla gott. Smakade som det luktade i min naturruta som jag hade på lågstadiet. Det vill säga frisk, småländsk skog. Jag skulle gissa på att stormen Gudrun totalförstörde träden i min naturruta. 

Nu var jag både mätt och snygg i håret och det vore ju synd att gå hem. Så jag tog tunnelbanan till Dongdaemun Stadium där jag hade hört att det skulle vara roligt. Det var det inte. Sen var jag så sjukt himla dumsnål att jag inte tog tunnelbanan 900 won ≈ 5 kronor utan gick i kokande hetta i säkert fyra kilometer till jag kom fram till de verkliga roligheterna. Myong-Dong. På vägen lyckades jag passera något slags emo-läger. Svenska emo- och animefreaks hade noll och inget att komma med jämfört med sina asiatiska föregångare. Jag lyckades också gå genom hela lamp/lysrörsdistriktet. Under en kilometer fanns det INGA andra affärer än sådana som sålde lysrör och lampor. 

image46Till slut kom jag fram. Hamnade i de flottare områdena av ett stort shoppingdistrikt. På smoothie king hängde koreanska brats och jag åt en valnöts- och mandelmuffin som påstods vara nyttig och bläddrade i koreanska Tatler. Därefter lyckades jag stöta på en affär där de sålde vita t-shirts i dammodell för 2 000 won (dvs ungefär 15 kronor). Jag köpte mig en och gick sedan och bytte om lite diskret i ett provrum. Jag körde den koreanska stilen: Linnet utanpå t-shirten och plötsligt kände jag mig så himla mycket mer påklädd. Sen strosade jag runt och bara insöp söndagsshoppingen. Lyckades till slut hamna nere i på källarplan på Seouls motsvarighet till NK och deras matavdelning. Efter att besökt två stora koreanska matbutiker kan jag konstatera följande: Om man är hungrig men fattig kan man gå en runda där. Det finns provsmakning av ALLT. Var man än kommer står det någon och steker på lite kött eller skivar en frukt. Man kunde till och med provsmaka banan. Jag låtsades som att jag inte hade en aning om hur banan smakade. Tog ett smakprov och nickade en min som sa: Åh, det var ju inte alls dumt! 

Till slut började tröttheten ramla över mig och jag började spana efter Euljiro 1 -ga, en tunnelbaneuppgång på den gröna linjen som jag på något sätt fått för mig fanns helt i närheten. Efter att ha irrat runt ett slag stannade jag ett gäng på tre koreanska tjejer och frågade om vägen. Deras engelska var väldigt, väldigt dålig. Efter att ha rådslagit lite sinsemellan säger den ena tjejen I'm going to Euljiro 1 ga och jag frågar och jag kan hänga på henne och hon nickar. Sen traskar vi och det tar tid och det är långt. image47Jag överdriver inte om jag säger att vi gick två kilometer och då stannar hon plötsligt och pekar att här är stationen (vilket den mycket riktigt var). Sen bugar hon sig lite och så går hon åt andra hållet. Hon gick alltså två kilometer bara för att visa mig var tunnelbanestationen fanns eftersom hon inte kunde förklara på engelska. Koreaner är sååå rara. 

Nu är jag hemma igen och ikväll kanske jag ska ut med de tysktalande här på Crimson (österrikarna och tyskorna). Vi får se.

Här till höger kan du se hur vi provade banan.

Shopping

image39Idag var vi på technomart med delar av gruppens studenter och buddys. Technomart är ett enormt köpcenter för elektronik (syns på framsidan av Lonely planets Seoul-guide).  Park hjälpte mig köpa en Samsung (eller Anytime som alla Samsungs mobiler heter här). Jag har sällan haft några positiva erfarenheter av killar som säljer mobiltelefoner och det här var nog inget undantag. Både svenska och koreanska mobiltelefonförsäljare utgår från att tjejer inte vet något om teknik och att de vill ha nätta grejer och gärna rosa. Nåväl min mobil blev liten eftersom jag var rätt mycket i koreanernas händer. Ingen engelska användes. Koreanska kan för en icke-talare låta ganska hårt. När det skulle dealas om min telefon och mitt kontantkort så började Park och försäljaren dra igång ett långt samtal och jag satt och drog i Parks arm: - What is he saying? Is there anything wrong? Is the telephone really working? Will it be very expensive?

Park bara tittade oförstående och log. De hade tydligen pratat om att det här var en bra telefon och de var båda nöjda med dealen. Sen ringde telefongrabben till mobiltelefonoperatören och det lät ungefär som när folk ringer in till RingP1 och Nu är heligt förbannade på den här regeringen och att de inte tar tag i vare sig invandringen eller ökar anslagen till psoriasisforskningen.

- Park, Park? Is there a problem?

Nej han bad tydligen bara att få prata med någon som kunde mitt ärende. Till slut kom jag ut med min nya mobiltelefon, sedan lyckades jag åka hem med tunnelbanan alldeles själv. På bilden ovan ser ni stället där vi satt och skrev kontraktet. Nedan en bild från tunnelbanan.  

 

image40Efter besöket på Technomart åkte jag och min buddy Sun Young till Homeplus som är en koreansk motsvarighet till typ Maxi. Det ägs av Tesco. Ganska dyrt men bra utbud. Köpte storpack med yoghurt 4 x 8 portionsförpackningar. Müsli finns dock inte i Korea. Alla ni som kommer hit MÅSTE ta med müsli! Lova!


Seoul city tour

Klockan är 21:25 lokal tid och jag har kommit hem från både dagens citytour i Seoul och lite strosande i hoodsen på egen hand. Eller strosande och strosande. När det är 30 grader varmt och himla fuktigt handlar det mest om att gå in i så många butiker som möjligt för att få lite svalka.

 

Dagens citytour började 08:40 med samling på campus. Därefter trycktes vi utbytesstudenter och våra KU-buddys in i ett par kitchiga bussar som körde till National museum of Korea. image36Det var fint där även om jag mest gick runt och snörvlade. Jag har tydligen åkt på den lilla öron-näsa-hals-åkomma som nästan alla utlänningar som kommer till Korea drabbas av. Är man inte van vid luftföroreningar och fuktig luft så får man någon slags allergisk reaktion om man har tur och någon slags öroninflammation om man har otur. Jag tryckte i mig en receptfri allergitablett som jag hamstrat ifrån Apoteket innan jag åkte. Det fungerade lite grann tror jag. I Korea är det tydligen big no no att snyta sig offentligt. Koreaner snyter således inte ut sina luftföroreningar utan drar hellre upp dem och låter dem ligga och götta sig i bihålorna. Jag har därför gått runt och gömt mig bakom diverse buddhafigurer och 600-tals vaser för att lite diskret snyta mig.

 


Sen åkte vi och åt klassisk koreansk mat och det var starkt men gott.image37 Man har stora och mellanstora tallrikar i mitten av bordet med olika koreanska rätter och så plockar man vad man vill ha till sin lilla tallrik. Inget för den med bacillskräck när alla sitter där med sina pinnar och hämtar kimchi, bulgogi, bibimguksu och min nya favo som jag tror är bindaetteok (mungbönspannkaka). Man hämtar liksom mer konstant under själva måltiden. För att bespara alla min lilla Seoulsnuva tog jag all min mat med en sked som jag inte använde till något annat.

 

Vi handlade lite souvenirer och istället för att köpa tacky sidengrejer och annat tjafs har jag kastat mig över allt som är gulligt. Vilket är en närmast omöjlig uppgift eftersom allt är gulligt här. Jag börjar lite grann förstå alla de här emo-ungarna som läser manga och vill åka till Japan för att samla på små björnar och andra gosedjur som man kan ha hängande i sin mobil till exempel. Jag har köpt söta näsdukar och någon slags ultimata minttabletter. Innehåller både kalcium och vitamin C. Hello Kitty var på utsidan. Jag köpte lite annat smått och gott som jag kanske kan fota och lägga upp senare.

 

Sen var vi på en klämmig och svängig musikal/dansuppvisning som hette Nanta. Tydligen jättepopulär både i Korea och på Broadway. Det handlade om några trummande kockar. De var riktigt, riktigt duktiga.

 

image38Nu börjar folket här visa sina fotoskills. Första dagarna tittade alla väldigt skumt på mig när jag fotade allt jag såg och jag kände mig som den där svenska stereotypen av maniskt fotande japaner när jag gick runt där och fotade? ja bland annat japaner. Men NU, nu plockas minsann kamerorna fram. Har insett att japanerna inte tycker att koreanska skyltar är lika exotiskt som jag tycker. Däremot gillar de att fota det mest exotiska de hittar här, dvs mig. De poserar gärna runt mig. De är dessutom små och smala så jag ser ut som Big Foot på deras foton men jag bjuder på det. Hade min gråa klänning som jag fått av Etti idag och samtliga japaner i min grupp sa att den var söt. Om japaner tycker att en klänning är söt, ja då är den söt. En tjej drog slutsatsen att jag är en tjej som gillar music and art.

 

Soo Ryun berättade idag att anledningen till att vår hiss är numrerad 1, 2, 3, F, 5 beror på att nummer fyra är dödens nummer eller liknande. Vad som däremot är lite skojigt är att de struntat i att numrera rummen med F istället för 4. Vilket innebär att om man bor på våning F (vilket jag gör) så är man ändå inte helt safe från otur och död. Jag skulle kunna kalla mitt rum för dödselvan (411). En österrikare drog ett skämt i hissen idag som jag fattade först en halvtimme senare (då hade jag gått av hissen och sagt hejdå till österrikaren) - Imagine living in room 413. Han menade antagligen att det är dubbel otur. Vem bor där om inte stackars Soo Ryun (Virginia Tech). Det kanske är därför hennes internet krånglar?

 

Appropå tysktalande och skämt så har jag blivit lite mobbad av ett gäng tyska studenter som tycker att Uppsala låter ungefär som ett ord som betyder ?Hoppsan!?. Ungefär:

- Uppsala, jag tappade nycklarna i brunnen!

   

Andra dagen på Korea uni del II

image32Åååh, jag kommer precis hem från en jätterolig utekväll. Vi samlades hela grupp 2 (vi är omkring 20 personer). Nu slöt dessutom den nyanlända svenska upp också. Hon heter Helena, pluggar i Växjö och kom till Seoul i eftermiddags. Mycket trevlig. Vi började på ett kycklingställe som hette något med Samsung (vet inte om det hade något med mobiltelefontillverkaren att göra) där vi fick kycklingklubbor i olika marinader (supergott) tillsammans med en avancerad vitkålssallad (mycket gott det också). Det dracks en massa öl i jättekannor och vi fick lära oss att man aldrig serverar sig själv med dricka utan att någon annan gör det. Om någon är äldre måste du hålla i glaset med båda händerna. Annars bara i ena handen. Och då tänker ni kanske: Aha äldre innebär någon som är uppenbart äldre. Men nej! Man måste kolla först och om personen är 23 måste jag ta emot drickan med båda händerna och jag kan KRÄVA att 21-åringarna ska sitta där med båda händerna kring glaset. Visserligen så kan man alltid hävda: Vi är alla studenter vid Korea university. Då är det Ok att sitta där med ölglaset i ena handen. Men egentligen ska man hålla med båda händerna.

Jag har också lärt mig (genom livets hårda skola) the asian style of fotografering. Så fort man ska fota någon gör alla V-tecknet och ler med hela ansiktet. Här till höger kan du se när jag tvingar Soo Ryun att göra V-tecknet. Här nedan kan du se när Sun Young gör V-tecknet. Bakom henne andra KU-studenter.

image34Sen gick en liten skara till ett annat ställe med ännu mera koreansk mat (supergod) och någon koreansk sprit som smakade saft. Där satt jag och pratade IKEA och Volvo med någon korean som gillade bilar. Sen gick vi vidare till vårt housing party på Crimson house där vi hamnade med några österrikare. En taiwanesisk student som började spå i Soo Ryuns händer. En japansk australiensare, några tyskar och japaner, japaner, japaner. Jag och Soo Ryun (Virigina Tech) har verkligen haft roligt idag. Hon är himla snäll och sympatisk.

Dagens roligaste uttalande kommer ändå ifrån en tysk kille på dagens workshop i Seoul-ettikett i eftermiddags.
- Förstår koreaner ironi? För tysk humor bygger på ironi. Vi ironiserar hela tiden.


 image35
En korrekt upphälld öl.

Andra dagen på Korea uni. del 1

Nu är klockan 17:23 lokal tid och jag sitter och fixar lite innan jag ska iväg på middag med min grupp. Det krockar faktiskt med huspartyt här på Crimson house. Ska försöka kila iväg så att jag hinner på båda så att folket här på Crimson house inte surar. Träffade en udda men trevlig rödhårig kille ifrån London som heter Will som bor här i övrigt känner jag bara Soo Ryun här och en österrikare som jag tyvärr glömt namnet på. Om någon vecka flyttar fler in här. En kille från Frankrike och en tjej från Finland.

 

Har träffat båda svenskarna nu. De är jättetrevliga. Tydligen ska det komma en tjej från Växjö universitet hit också, men jag har åtminstone inte sett henne.

 

Idag var vi på en workshop i hur man beter sig i Seoul. Intressant, minst sagt. Jag råkade dessutom sitta på tönt-pluggis-platsen längst fram i skolbänkar à la amerikansk highschoolfilm (bordet och stolen satt ihop). Läraren var den blekaste man som Kanada kunde uppbåda. Han är någon slags viktig person på internationella kansliet. Man kan se en bild här. Först tror man att bilden bara består av koreaner men sen inser man? där är han! Kanadas blekaste man. Nåväl han var väldigt sympatisk och kunnig och hade bott i Seoul i 3 år. Hans namn låter som något från Harry Potter.


Första dagen på Korea uni II

image28
Grindarna till universitetet


image30Jag kom i bra tid till introduktionen. Där blev jag placerad i grupp 2 där bland annat min buddy fanns med. Jag hamnade bredvid Soo Ryun från USA och Laura från Tyskland. Idag har vi fått e-mailadresser och information om kursregistreringar, uppehållstillstånd, sjukförsäkring och allt annat nyttigt. Vi har fått äta gratis i skolcafeterian, jag valde en panerad fisk med ris vilket ungefär 80 % av utbytesstudenterna gjorde. För att inte förolämpa värdarna så tog jag en liten tallrick kimchi, en syrad sallad (mycket god) och koreansk yoghurt (inte så god).


Typ alla här har koreansk anknytning. Är de inte adopterade så är båda eller en av deras föräldrar korean. Idag gjorde vi vårt placementtest för att bli inplacerade i rätt klass för koreanskastudierna. Uppgiften var att skriva en liten text om sig själv på koreanska. Jag skrev ett illa transkriberat Anneyung haseyo och sedan Sorry I do not speak any korean. Sen gick jag fram till testkvinnan och lämnade pappret till henne. Hon gav mig en mycket förvånad min och frågade: But you write in korean? Yeah right.  Det var jag och fyra töntiga killar från Tyskland som inte kunde något alls. Så vi lär väl hamna i den mest basala nybörjargruppen.  


För ganska länge sedan berättade jag här i min resedagbok om en jobbig kille från Kanada som också ska vara utbytesstudent. Jag såg honom idag. Eller ska jag säga hörde? Eller ska jag säga upplevde? Den killen gillar att synas, höras och bara vara på ett sätt så att alla märker att han är närvarande. Så himla mycket intressant att komma med tyckte jag nog inte att han kom med. Jag hoppas sannerligen inte att han har law som major för då hoppar jag tusan över till faculty of computer engineering eller vad tusan som helst.

 

Jag har alltid tyckt att folk som irriterar sig på andra människor som blandar samman Sverige och Schweiz är lite töntiga. Idag blev det dock lite jobbigt när jag inte ville vara otrevlig mot en KUBA (inte min egen) och fick spela med och nicka när hon glatt berättade om hur mycket hon gillade Sverige - den stora chokladnationen. Jag har också hittat på att svenskar inte gillar Nokia. Det var liksom inte så att jag ljög, jag bara såg hur det glödde i ögonen på en kille som ville att jag skulle säga att det fanns en fight. Så jag sa det.

Klockan är 22:10 här nu och jag ska nog ta och göra mig redo för sömn. Godnatt


Tillbaks från stan

Nu är jag tillbaka ifrån stadsturen. Oh my. 30 graders tryckande, fuktig hetta och fyra tunnelbanebyten vilka nästan alla gick lite fel (vi hade glömt vår tunnelbanekarta). Det gick hursomhelst ganska bra med shoppingen. Lyckades köpa mig en billig men ganska fin handväska, schampo, balsam, duschkräm, våtservetter, vatten, soppåsar (man får inte ha vilken soppåse som helst i Seoul), förlängningssladd med kontakter. Någon hårfön har jag ännu inte hittat men jag ska lusläsa lonely planet efter var de bästa teknikaffärerna finns.

image25 
Soo Ryun köper en mobilladdare

image26
Såhär såg det ut på stan

Ps. Igår lyckades jag träffa en taiwanes på planet mellan Hongkong och Taipei och en annan mellan Taipei och Seoul. Båda gav mig helt oombett sina mailadresser. Nu till min fråga: Ska jag maila dem? Vi hade verkligen inte mycket att prata om.

Första dagen på Korea uni

Jaha nu sitter jag här och ska snart gå och shoppa schampo och dylikt med min nyfunna vän, tjejen från Virginia Tech. Vi har väl ungefär 0 gemensamt men ensamma i en 10-miljonersstad så well då är vi nog ganska tacksamma att vi kan köpa schampo tillsammans. Hon bor mittemot mig här i Crimson.

Nåväl dagen började med att jag lyckades handla vatten, tuggummi och några slags koreanska bantningsbars. Jag funderar på om jag ska prova dem. De ser sjukt obehagliga ut. Nåväl de är min nödproviant istället för snickers eller något annat. Jag KAN nämligen inte vara tjock här i ett land där tjejerna är två äpplen höga och "tjockisarna" har storlek 36. Hur ska jag hitta kläder annars liksom?

Oh no, nu är klockan 17:30 och dags att träffa Soo Ryun, jag får fortsätta min berättelse sen..

Ett missöde och tre tusen lyckade saker (ta i trä)

Nu sitter jag här. Nyduschad, oinsmörjd (förklarar strax varför) och kan bara pusta ut. Jag är framme, i mitt nya hem och allt är bra!

 

Först bara om mitt enda problem under resan:

Somligas roffarbeteende kan straffa sig genast. (Frosseri i gratisgrejer på flygplan är väl en av de sju dödssynderna?) Jag och min nya stolsbästis (en artonårig tjej från Taipei som hette Wendy ? inte Harry Potter-tjejen) har kutat igenom hela Hongkongs flygplats för att komma till vår gate. Det är 34 grader celsius i luften, luftfuktigheten är väl någonstans mellan 95 och 100% och vi inser att trots att hon ska till Taipei och jag ska till Seoul ska vi alltså åka med samma plan (planet mellanlandade i Taiwan men fortsatte sedan till Sydkorea). Vi är helt klart törstiga. Vi behöver vatten. Så vi ber om vatten och snart kommer en liten bricka med två vattenglas. Det var kanske inte så att man brände sig på glaset men vattnet var varmt. Det är visserligen inte serverat i bon aqua-muggar som tidigare men va tusan. Är man törstig så är man. Eftersom jag inte är en person som gillar att berätta detaljer om diverse åkommor så tänker jag inte säga mer än såhär: Jag mådde inte bra efteråt. Vattnet kommer väl från någon smutsig flygplanskran. När den glada servitrisen kom med min matbricka någon timme senare åt jag ingenting. Nada. Jag drack ett glas äppeljuice. Jag stirrade lite surt på mina medpassagerare som åt av den kinesiska maten eftersom stanken gjorde mig illamående till tusen. (Kinesisk mat luktar likadant oavsett rätt, det luktar som en burk pulverbuljong). När jag senare berättade (utan detaljer) om det här för min buddy Mia tittade hon på mig med en blick som sa ungefär ?Du gjorde vad? Du drack av något som kan ha varit kranvatten??. Tydligen så dricker man inte kranvatten i Asien. Jag trodde bara att den rekommendationen gällde turister. Det gjorde det inte. Jag kräktes lite till på bussen på väg till mitt nya boende (se där, där fick ni detaljer!).

 


frukost och lunch (klicka på dem så blir de större)


Nu till det som gått bra, dvs, so far allt annat (peppar, peppar). Vi kom fram i tid. Jag blev insläppt i landet. Min väska låg och väntade på bandet (Stockholm-London-Hongkong-Taipei-Seoul, chansen att den inte skulle ligga där var stor). Mia möter mig och är supersympatisk. Här är alltså, kvällstid 28 grader C. Luftfuktigheten aldrig lägre än 60 % ( Idag var den 95 %). Det är sauna här. Men det finns air condition typ överallt (även i den lilla skabbiga kvartersbutiken).Vi (jag och Mia) tar en buss som med rätta heter bus-limousinservice, härlig air condition och säten breda som de bara är i hemmabiosalonger hos amerikanska basketspelare/hiphop-producenter (jag vet det för jag har sett Cribs). Bussen stannar typ 200 meter från mitt nya hem. Vi lyckas köpa vatten. Vi blir helt jättefint mottagna på Crimson house. Landladyn tycker att det är fantastiskt att jag kommer från Uppsala. Det är ett ärorikt universitet översätter Mia kvinnans koreanska utläggning. Universitetets rektors barnbarn vill tydligen träffa mig för att jag kommer från Sverige (jag fattar nada). Jag får veta att det bara är chosen people som får bo här och att jag är en av dem. Jag lyckas nästan betala allt jag ska. Mitt rum är bättre än på bild. Det är faktiskt helt fab för att vara Sydkorea. Inte alls så litet. Massa förvaringsutrymme. Toalett och dusch (som man delar) är fräscha.

   
 

Imorgon börjar introduktionsdagarna. Det går ett rykte om en stadsvandring. Uuuu. Stadsvandring i 33 grader och luftfuktighet 70. Fördelen med hög luftfuktighet förklarade Mia är att man inte behöver smörja in sig så ofta. Man är liksom aldrig torr.


Dagboksansteckning i luften (publicerad i efterhand)

Befinner mig just nu 10 120 meter ovanför marken, 1674 km från Hong Kong. Där nere någonstans finns Lanzhou, centrala Kina. Klockan är 5.00 i Sverige men redan 11.00 i HongKong. Vi är framme om 2,5 timme. Allt det här vet jag inte på grund av någon slags inre kompass utanför att jag gått ifrån movie-mode på min lilla TV-skärm i stolsryggen framför till GPS-mode vilket jag verkar vara ensam om att uppskatta här på planet. image18Alla andra tycker att hårdkokt Honkong-aktion eller dokumentärer om Nick och Aaron Carter textade på kantonesiska är en höjdare. Nåväl, jag har också konsumerat lite skräp-TV med kantonesiska subtitles. Hollywoods värsta mammor och Hollywoods värsta skilsmässor. Förvånansvärt nog var det tämligen ofta som personerna i den ena även förekom i den andra. Britney Spears är både en dålig mamma och blev rejält krävd på cash efter skilsmässan från K-fed. Sånt man lär sig av E!-channel. Liksom att Neil Diamond unnade sin fru vartenda öre av den hälft av hans förmögenhet som hon roffade åt sig. Eller att Paul McCartney inte skrev något äktenskapsförord innan han gifte om sig. Hahahaha. Loosigt. (Nu kom min urtrevliga steward förbi och gav mig en våtservett, jag såg kanske ut att behöva en). Jag sitter närmast fönstret, sedan är det en tom stol image17och sedan en tjej från Hongkong (antar jag). Jag tror att hon från början tänkte: ?Ahaa, we could be friends? (nu fick jag äppeljuice av stewarden, helt oprovocerat). Hon hjälpte mig upp med min lite för tunga väska och höll på att få den på sig (jag fick den på läppen när jag skulle hiva upp den på planet till London). Sedan dess har hon inte sagt så mycket och jag antar att det beror på att hon har insett att jag är kusinen från landet som måste prova alla funktioner, testa allt man blir erbjuden. Jag sitter bl.a. och sparar på lite torkad Guava som de delade ut tidigare. Jag har dessutom fotat alla grejer som delats ut som jag tyckt varit roliga (vilket är en hel del). Vi fick till exempel ett litet kit som bland annat innehöll ett par mjuka sockar. Hur fint är inte det?

 

Min stolsgranne har dessutom hunnit klämma en stor del av sista Harry Potter-boken. Nu sitter hon och kollar på Hongkongs motsvarighet till MTV. I smyg så anar jag att hon är lite förtjust i en av killarna i färgglad sportjacka som just nu blir intervjuad. Hon ler ett belåtet leende så fort han säger något.


Bra nyheter, dåliga nyheter

Fick ett nytt mail från Sun Young som hade kollat upp att det nog inte var så lätt att flytta in direkt på tisdag när jag kommer. Inte bra. Dessutom har de varit sega med att konfirmera att man faktiskt fått sitt rum på Crimson house, inte bra det heller. Det positiva i all den här röran är att det verkar som att universitet hjälper till att fixa temporärt boende och att Sun Young är stabil som få. Hon fixar och kollar och ska minsann se till att det löser sig. Skönt, skönt.


Mer bibimbab...

image14Igår åt vi bibimbab och kimchi igen. Det var väldigt gott även om jag är så himla vek när det gäller riktigt stark mat. Jag satt där lite fåordig och kämpade mot "alldeles-för-stark-mat-gråten". Alltså när ögonen ofrivilligt tåras av att det liksom brinner i munnen. Jag vet att man inte ska dricka vatten om man äter starkt för det gör bara saken värre (ungefär som att slicka sig runt munnen när läpparna är nariga). Om någon har ett tips på vad som fungerar bra för att vänja sig vid stark mat är det bara att höra av sig. Och nej. Jag tänker inte dricka mjölk till maten, då sitter jag hellre med tårfyllda ögon och ser lite svår ut.

Mail från min buddy

Igår fick jag mail från min buddy, Sun Young. Hon verkar väldigt trevlig och sympatisk på alla sätt och hon har dessutom pluggat i Uppsala det senaste läsåret. Jag tror att hon kommer att vara väldigt trevlig att ha att göra med och hon ska komma och möta mig på flygplatsen när jag kommer. Jag har dessutom bett henne att kolla så att jag kan flytta in direkt när jag kommer på tisdag.

Hursomhelst, i internationellan sammanhang kallar hon sig Mia. Det är tydligen väldigt vanligt att koreaner väljer ett engelskt namn att använda i internationella sammanhang och det kan man väl förstå till viss del men varför väljer man Mia? Finns det någon västerlänning under 40 som heter Mia? Jag ser min mammas gamla pluggkompis Mia framför mig. Hon som lyckades med konststycket att genom en föräldraförening köra ut prästen i Dädesjö från skolavslutningen. Prästen var av den, hrm, intressanta åsikten att den här nymodigheten från 50-talet att kvinnfolk skulle kunna axla en prästmantel och ge själavård var lite väl radikal och bibeln säger ju att kvinnor ska tiga i församlingen och blabla... Jag förstår verkligen Mia att hon ville bli av med prästen och dessutom hade hon en supersöt dotter från Kina och la mini-toblerone på kudden (med papper kvar) för sina gäster. Jag förstår däremot inte Sun Young som valde Mia som sitt "western name". Jag tycker att Sun Young är ett jättevackert namn så jag ska nog propsa på att kalla henne det.

Om en vecka...

...befinner jag mig över Ryssland och kollar på kantonesiska såpor från Hong kong (textade på kinesiska). Min resfeber gör sig påmind.

Har fått ett nytt mail från "I'm so pumped"-killen. Jag hade ansträngt mig för att låta klämmig men korrekt i mitt mail men han verkade inte riktigt lika belåten när han inte längre kunde vara lite uppfostrande och "Stackars dig som inte har någon bostad, men det har jag, yay". Nähä du kanadicken, när jag bor på det coola stället får du bo på studenthemmet som inte låter män och kvinnor dela hiss! Muahaha! Hämnden är ljuv. 

Jag har fått bostad!

Åh idag är verkligen en bra dag när det gäller Korea-förberedelser. Fick ett mail för några timmar sedan från Internationella kansliet vid Korea University att de har bokat in mig på det här dormet. Förutom det lätt epilepsiframkallande svischandet i den övre bannern på hemsidan så tycker jag att det ser helt prima ut. Kanske till och med bättre än CJ Guesthouse eftersom reglerna inte verkar vara fullt så strikta. Enligt internationella kansliet så ligger det på gångavstånd från campus. Jag kommer att ha ett eget rum (rum-typ C tror jag) med egen TV och kyl. Hur lyxigt är inte det!?! Toalett och dusch delar man med andra men hey sånt går att stå ut med. Jag har åtminstone bostad. Nu känns allt mycket bättre.

Det är alltså jag och Virginia Tech-tjejen som har hamnat på Crimson House än så länge. Funderar på att maila henne, men måste komma i lite bättre exchangestudent-mood först. Om ni har några tips på vad jag ska skriva till Virginia Tech-tjejen så maila mig. Hon inleder gärna sina meningar med "hey guys" och avslutar med ett "yey".
Etti gav mig mycket tips på utbytesstudentfraser igår. Tyvärr har jag glömt de flesta men roliga och fräsiga var de. Etti har varit utbytesstudent två gånger och har massa vänner över hela världen. Hon kan minsann hur mycket som helst om hur man är "outgoing and active".

Ikväll ska jag och Patrick gå ut och äta koreansk mat. Dels för att fira mitt nya boende och dels för att fira att vi varit tillsammans i 4 år. Man kan visserligen tycka att det är lite tradigt att äta koreanskt i Sverige när man ska flytta till Sydkorea om mindre än två veckor, men för en person som aldrig ätit varken kimchi eller bibimbab så känns det lite tryggt att kunna veta på något så när vad det är man äter när man väl kommer fram. Man vill ju inte helt verka som kusinen från landet. Nu skulle jag kunna dra något skämt om att man inte vill sitta där och gnaga på en bit wokad strävhårig tax utan att fatta någonting, men det är faktiskt inte längre helt accepterat att smarra hund i Sydkorea så sådana skämt går bort. Fetbort.

Jag har idag gått ur Barnens bokklubb/läseklubben som jag varit medlem i sedan 1995. Det var lite sorgligt tyckte både jag och läsetanten (så himla typiskt att de sätter en sagotant i kundtjänst så att man verkligen ska få en klump i magen om man skulle vilja klaga på något eller gå ur) men jag kommer inte hinna avbeställa några böcker det närmaste året. Jag har också sagt upp försäkringen på min mobiltelefon.

Min söta mamma frågade för några dagar sedan om det här med kommentarer och kommentera får man jättegärna göra här i min resedagbok men alla andra kan läsa så skriv inget skämmigt! ;-) På tal om min mamma så har hon fört en slags Davids kamp mot Goliat för att säga upp mitt fasta telefonabónnemang hos Telia. Tänk på det. Skippa Telia! Inte ens deras byte av koncernchef (vilket verkligen inte kom en dag för sent) verkar ha fått dem att bli lite mer serviceminded.

Koreanska

image13Koreanska eller Hangul som språket heter verkar himla svårt. Inte främst själva orden och det mycket speciella alfabetet utan framförallt uttalet som hela tiden låter som man är passivt aggressiv och har en penna mellan tänderna. För att råda bot på min totala okunskap vad gäller det koreanska språket köpte jag den här ljudboken via Itunes. Tanken är att man ska lära sig koreanska på flyget. Hehehe. Det skulle vara Mel Gibsons rollkaraktär i filmen Signs som möjligen skulle kunna lära sig lite konversationskoreanska så fort. Det är nämligen svårt, svårt, svårt.











Det finns även andra sätt att lära sig. På Youtube finns flera filmer:



 

2 veckor kvar...

När jag precis insåg att det bara är två veckor kvar tills jag åker började resfebern göra sig lite påmind. Huuu.
Kort statusuppdatering: På bostadsfronten intet nytt. Funderar på att maila internationella kansliet och kolla hur det går men eftersom deras senaste mail hade ett, visserligen väldigt koreanskt artigt, budskap som ungefär löd: "Don't mail us. We'll mail you" så vill jag ju inte börja komma och störa dem när de säkert sitter och sliter sitt hår efter att hitta någonstans för mig att bo.

Jag har inte heller fått reda på vem min KUBA (Korea University Buddy Assitance) är. En KU-buddy är en inhemsk student som ska hjälpa en till rätta och vara rar mot en när man kommer till Seoul. När man skulle ansöka var man tvungen att definera sig som antingen "Outgoing and active" eller "Calm and quiet" eller egentligen stod det "Calm and quite" men som den stora språkbegåvning jag är insåg jag nog att de nog inte menade att man var "lugn och ganska" eller "lugn och alldeles" eller "lugn och helt och hållet". Eller tänk om det var så att man skulle fylla i fortsättningen? "I am calm and quite..." Då skulle jag fyllt i "I am calm and quite choppy" så skulle de få mycket att göra för att hitta någon som matchade.

Men jag gjorde inte det utan jag fyllde i "Outgoing and active" eftersom jag misstänker att det värsta man kan få göra som "outgoing and active" är att få hänga med till en sydkoreansk motsvarighet till Harry's och kolla på amerikansk fotboll medan en "Calm and quiet"-person säkert får följa med på workshops i origami och är det något jag inte är bra på är det att vika papperstranor.

Annars händer det inte så mycket i Korea-väg just nu. Jag åker på kongress på onsdag och kommer hem på söndag och under den tiden så kommer jag nog inte skriva så mycket.


Söndagspyssel

Håhå, jag har hittat ett nytt nöje. På den utmärkta sidan kimchi.se som handlar om Sydkorea finns en förteckning över koreanskt namnbruk. I korthet kan man säga såhär att en person som heter KIM Jong-Dae heter alltså KIM i efternamn och sedan har man satt ihop två enstaviga ord som förnamn. På sidan kan man se vad de där enstaviga förnamnsdelarna betyder. Jong betyder behaglig och Dae storhet.

Om man verkligen inte har något annat för sig alternativt har en massa annat för sig som man inte orkar ta tag i kan ju kolla upp koreanska namn och översätta. Till exempel så heter den mycket trevliga tjejen på Koreanska ambassaden i Stockholm antagligen Juvel Skönhet (Joo-Mee). Ett tips kan till exempel var att översätta namnen på lärarna på min fakultet. Sicka puddingar va?

Nu har jag även fått svar  från den andra killen från Uppsala som ska plugga på KU. Båda verkar jättesympatiska.

Snart 16 dagar kvar

Nyss mailade jag ut till de åtta personer som jag kunde komma på skulle vara intresserade av att läsa vad jag har för mig i Korea. Så om du läser det här och inte är jag så är du högst troligen en av de åtta. Egentligen kom jag på efteråt att det var himla fånigt att starta en resedagbok mer än två veckor innan jag åker, men å andra sidan kommer jag inte att ha tid att göra det senare för nästa vecka åker jag på kongress och sen sker allt jättejättefort och sen plötsligt sitter jag där på ett illa isolerat/konditionerat studentrum tillsammans med någon glad tysk tjej och då hinner jag knappast lära mig hur en sådan här dagbok fungerar. Det tog mig säkert tre timmar att fixa och trixa igår.

Nu har jag fått mailat och fått svar från Italo, en av de två killar som också ska plugga på KU och som kommer från Uppsala. Han verkade sympatisk men hade tydligen ett entourage av koreanska polare att hänga med direkt när han kom fram. Roligt för honom. De enda koreaner jag någonsin känt en relation till är Bu-ran och Seo-ran från Korea samt en tjej som hette Johanna som gick på mitt högstadium.

Ta med sig


För att piffa till den sjukt tråkiga layouten (nej jag tänker inte använda någon av de sönderanvända layoutförslagen som finns på blogg.se) så tänkte jag visa upp lite viktiga grejer som jag ska ha med mig till Korea. (Jag är så tradig jag vet).

1. Nyinköpt resväskaimage12
Jag och mamma lyckades träffa en 23-årig väskexpert som jobbade på Åhléns city. Tjejen brann för resväskor i alla former och vågade minsann avfärda myten om de nya hippa fyrhjuliga resväskorna.
- Bra om man ska finrulla i någon ankomsthall men tål inte ojämt slitage.
Är det något jag är mästare på är det ojämt slitage.  
Väskan ser visserligen inte så hög ut på bilden men den mäter sina modiga 75 cm och rymmer 103 l. Det ni!




2. Visumimage6
Det är helt gratis för svenskar att skaffa ett "korean VISA". Inte pjåkigt må jag säga. Fort går det också. Några dagar med rekomenderad post och sen ringer den supersöta tjejen på ambassaden och säger att det är klart. Shirin som ska till USA var tvungen att svara på frågor som: "Har du någon särskild kunskap om sprängmedel, radioaktiva ämnen och pyroteknik? Om ja, förklara varför".





3. Biljetterimage7
Åh vilket sjå jag och Åsa på STA travel i Uppsala hade när jag plötsligt var tvungen att omboka mina biljetter till Seoul. Ingen hade naturligtvis informerat att den officiella kursstarten inte gällde exchange students. Vårt orientation program drar igång redan den 22 augusti. Well, det blev en dyrare och knepigare resa men annars helt ok.







4. Saker som är dyrt i Koreaimage9
Jag har snokat reda på att deo och värktabletter är snuskdyrt i Korea vilket gör mig lite nervös inför alla tunnelbaneresor. Är det så att man i slutet av månaden börjar märka en skarp odör från människors armhålor och möts av en lätt axelryckning som säger:
- Hey, lönen kommer i övermorgon och jag har bara 3000 won i plånkan, jag ska köpa ny deo på fredag.
Jag hoppas dessutom att bli sjukt poppis när alla bakfulla kanadicker kommer och gnäller över huvudvärk och jag sticker fram Alvedonpaketet och säger "Do you need what we in Sweden call värktablett?"



5. Kunskapimage11
De här böckerna har jag haft med mig överallt sedan i våras. Särskilt min Korean Phrasebook som innehåller nyttiga fraser som "I didn't know I was doing anything illegal"








.

17 dagar kvar

Jag har dyrt och heligt lovat mig själv att aldrig skaffa en blogg. Så det här är ingen blogg utan bara ett sätt att visa min mamma, pappa, Anna och Emma och någon till vad jag gör på dagarna (att jag inte tar knark eller skolkar från lektioner). Det var Patricks idé dessutom. Jag kunde visserligen skaffat mig en resedagbok på resedagboken.se men det känns inte riktigt bra. Göran har redan gjort den grejen dessutom. Den som kallar det här för en blogg får stryk.

Igår fick jag ett snällt brev från kvinnan på internationella kansliet att hon letar med ljus och lykta efter bostad till mig. I förrgår fick jag ett mail från en kille som jag inte vill skriva ut namnet på eftersom jag är tämligen säker på att han är en sån där person som googlar sitt eget namn varje morgon. Killen, som kommer från Kanada, är klämmigt utbytesstudentkäck och inleder ofta sina inlägg på facebookgruppens virtuella "wall" med uttryck som "Hey guys" och klämmer inte sällan i med ett "I'm so pumped". Well, den där facebookgruppen för KU-studenter är verkligen till för att alla ska kunna skriva om hur HÄRLIGT och FANTASTISKT det är att vara utbytesstudent.

Nu vet jag en till som inte fått ett rum på universitetets boende utan fått plats "off-campus". Det kanske blir hon och jag som får dela rum någonstans. Jag vet att det här är taskigt men blir man inte lite nervös när det är en amerikansk korean från Virigina Tech?

Facts and figures

image2
Jag åker till Sydkorea den 20 augusti från Arlanda med British Airways (hu!) till London. Där byter jag till Cathay Pacific (Ettis rekomendation och när det kommer till långresor då är det Etti man ska fråga) och åker till Hongkong och därifrån till Seoul. Jag ska vara framme kring klockan 20 lokal tid vilket torde vara sådär kring 13-tiden här i Sverige den 21 augusti.

Jag ska plugga vid Korea University. Ett privat universitet som är ett av Sydkoreas tre prestigeuniversitet. De ska enligt uppgift vara innehavare av landets bästa Law School. Vi får verkligen hoppas att det stämmer. Ingen lärare verkar vara kvinna. Fräscht!


RSS 2.0