Hong Kong: Dag III och IV



Nu är jag hemma i Seoul igen. Hemresan har gått mycket smidigt. Här kommer de sista bilderna från igår och dagens pics.

1. På väg tillbaka in mot stan
2. Promenerade runt i centrum. Det här är en av få äldre byggnader som finns kvar i centrala Hong Kong. Fin kontrast mot skyskraporna.
3. Stadspromenix
4. Eftermiddagsfika på International Finance Center. I bakgrunden kan man skymta utsikten. Fin!
5. Åkte tunnelbana. Ren, fin och välordnad...och billig! Höga poäng.
6. Mitt skoskav krävde en paus så det blev till stanna och glo på lite eftermiddagsbasket.
7. Middag, nudlar med biff och grönsaker. Smarr!
8. Kväll
9. Frukost på ett café i Midlevels. Mycket brittiska affärsmän och deras trofékvinnor i DvF-wraps.
10. Min frukost! Smoothie och quinoamuffin
11. Min lunch. På flygplatsen. Sista gången jag tittar på en meny och tänker: "Men allt ser ju himla gott ut här, man KAN inte välja fel". Det kunde man. Den kokta fänkålen visade sig vara måltidens höjdpunkt
12. Kolla min bror är ute och reser!


Hong Kong: Dag III



Ojoj, vilken dag. Kom nyss hem till hotellet och insåg att jag varit ute i drygt 12 timmar. Mina fötter är toktrötta men resten av kroppen känner sig nöjd och lagom mör. Hursomhelst, dagen började med hyffsat tidig frukost på ett organiskt café här i hoodsen (ungefär halvvägs ner för rulltrappssystemet). Sedan fortsatte jag rulltrappan ner till centralstationen där jag hoppade på en buss till Stanley, den sydligaste delen av Hongkong-ön.


Plötsligt hade min citysemester bytts mot en charterdito. Istället för att strosa mellan skyskrapor och taxibilar kryssade jag mellan stånd där de sålde tunikor och brittiska turister med möjligen en påse vinägerchips för mycket för att bära tubtopp. Men va tusan! Är det semester så är det. Köpte mig naturligtvis en tunika. Lyckades till och med pruta. Gud vad jag hatar att pruta, men köper man en tunika för fullpris kanske de tror att man tycker att man är något. Så jag fick ner den från 160 HKD till 140. Alltså ungefär 25 kronor sparade jag. Vilket kom väl till pass när jag bestände mig för att äta en dyr lunch på ett pittoreskt ställe ute på en pir.


Efter tre timmar stod jag inte ut länge. Det var visserligen ett mycket smakfullt charterställe. Men alltså, jag är ingen chartermänniska. Det har jag till och med sagt till Smålandspostens Ung-bilaga en gång för många, många år sedan. Alla unga människor i Kronobergs län har någon gång figurerat i "Vi fem svarar på en fråga", åtminstone känner de åtminstone någon som varit med. Jag sa ungefär "Nej jag gillar inte charterresor. Jag tycker att det tyder på dålig fantasi". Sen var jag livrädd att alla mina kompisars charterresenärer till föräldrar skulle hata mig.


Hursomhelst, jag kom tillbaka till stan och sen har jag strosat runt och shoppat lite och ätit middag och druckit en stress buster-smoothie. Sen skulle jag åka någonstans och dricka ett glas vin. Varför? Jo, Patrick hade en låååång utläggning om det här. Om jag dricker någon alkoholhaltig dryck här i Hongkong kan jag sanningsenligt säga att jag har "varit ute i Hongkong" sen ska jag snabbt byta samtalsämne innan folk börjar fråga om favoritbarer och sånt. Jag tycker snarare att det är alkisvarning att dricka alkohol själv och det tyckte nog någon högre makt också för jag tog fel buss, hamnade helt ute i ingenstans och sen när jag skulle åka samma väg tillbaka gick den inte dit dit jag trodde utan direkt till mitt hotell och då skrek mina fötter: "Tvingar du oss ta ett enda steg mer än absolut nödvändigt kommer vi att utveckla förhårdnader, vårtor och fotsvamp som hämnd!" så alltså jag vågade inte annat än att lyda. Så nu sitter vi här, jag och fossingarna, nyduschade, fräscha och utan en promille i kroppen.

1. Det här kunde blivit min frukost...
2. ...men jag åt här istället och läste tidningen
3. Skyskrapa
4. På väg ut mot Stanley
5. Nu börjar man...
6. ...närma sig

7. Framme!

8. På väg på strandpromenad

9. Promenix
10. Utsikt
11. Det var fint väder idag och varmt, men det fläktade rätt skönt så man kände inte att det var 27 grader
12. Del av ett buddisttempel
13. Del av min lunch


....uppdaterar med fler bilder från idag senare, Nu: Sömn.


Hongkong: Dag II



Jag började dagen med att åka rulltrappa. Jaha tycker ni, kul upplysning. Men alltså det var ju "världens längsta rulltrappa". Den går från mid-levels ner till centrum, en sträcka på cirka 800 meter. Fram till klockan 10.00 går rulltrappan nerför och därefter vänder den håll och går uppför. Det är för att alla businessmen från väst som bor här ska kunna rulltrappa till jobbet nere i businesskvarteren och sedan hem till mid-levels.


Lyckades hitta ett Hongkong-exemplar av världens bästa guidebok-serien i en bokhandel. Fick två sådana av Patrick i julklapp som behandlade New York och San Francisco. De är liksom uppbyggda på att man ska kunna gå rundor i städerna man besöker baserat på tema, tidsbegränsningar eller specialintressen.


Jag kom ner till färjeterminalen och tog färjan över till Kowloon. Där strosade jag först runt i ett av Asiens största shoppingcenter och sedan promenerade jag lite i kvarteren i någon timme. Tog en kopp kaffe på ett mysigt café. Spatserade längs Hongkongs "walk of fame" eller "Avenue of the Stars" men då började det regna och kamerabatterierna tog slut så jag skyndade tillbaks till färjan.

Drog tillbaks till Hongkong Island och åt en dim sum-lunch bestående av vårrullar och kyckling i citronsås. Tyvärr var ju kamerabatterierna slut så de kunde tyvärr inte förevigas, så inte heller min eftermiddagsyoghurt på ett jättebra smoothieställle som heter Mix.

1. Världens längsta rulltrappa
2. Utsikt från rulltrappan¨
3. Byggnationer i hamnen
4. Piren där man kliver på färjan
5. Bra guidebok!
6. Här kommer en färja!
7. Klocktorn på Kowloon
8. Färjeterminal på Kowloonsidan
9. Stadspromenix
10. Skolbarn
11. Är det här Bruce Lee? Eller Jackie Chan? Jag kommer aldrig ihåg vem som är fightare och vem som alltid är med i kassa filmer i flygbolagens standardutbud av filmer.
12. I love skyskrapor!
13. Köpcenter


Hong kong: Lite lost men trevligt


Gick upp kvart i sju i morse så jag skulle säga att jag hunnit värja mig från hotellets eventuella sjusovarinflytande.
Hinner inte skriva så länge för jag ska snart bege mig ut på stan, men allt är bra. Igår irrade jag runt lite här och där. Min guidebok var väl sådär. Har nu tvingats svälja stoltheten och förlita mig på hotellets Lonely Planet vilket går helt emot mina principer. (Lonely Planet = vårt sekels kulturimperialister).

1. Jag hoppade bara på en buss och hamnade här. Lite lost men kul.
2. En annan del av stan
3. Ja men vadå, det är inte så himla lätt att ta kort på sig själv
4. Trafik
5. Väggmålning
6. Utsikt från Victoria Peak


Hongkong: Framme!

image484

Nu är jag framme i Hong Kong. Allt har gått som smort so far. När jag stod och väntade på flygbussen tillsammans med två andra klockan 05:10 i morse svängde en taxi förbi och frågade om det inte skulle samåkas. Jojomensan det skulle det och till samma pris som flygbussen. Inte illa! Det här gjorde dessutom att jag var i löjligt god tid flygplatsen. Flygresan gick bra. Mitt prettointellektuella jag kände mig nödgad att välja "Country for old men" som film på stolskärmen på planet eftersom jag inte ville verka som om jag var ytlig inför de tre arty tjejerna på andra sidan gången. Men hör och häpna! Då funkade inte alla mina kanaler så jag var "tvungen" att titta på Wedding Crashers. - Gick det bra? undrade flygvärdinnan och jag nickade ett "Nåja, det får väl duga nu när inte Oscarsvinnaren fungerar". Sen råkade jag skratta högt flera gånger under filmen så min pretto-cred gick ändå åt skogen.

Kom fram till den enorma flygplatsen, fick min väska, åkte ett mycket smidigt tåg in till stan och därifrån taxi som kostade ungefär 40 kronor till mitt hotell.

Hotellet är fint! Jag kommer över det av en slump, det var inte superdyrt men ligger bra, mitt på Hong Kong Island. Anledningen till att de inte skinnar mig beror nog på att det verkar som om katolska kyrkan har ett finger med i spelet. Det heter Bishop Lei och det finns ett litet smakfullt altare i lobbyn och sådär. Då är frågan: Ska man tacka påven eller Gud för den här fab dealen? Jag tror påven. Jag ser det som en ekumenisk gest. Frågan är då: Ska man ta seden dit man kommer och ligga och dra sig på mornarna eller ska man, som den sanna lutheran man är, vara uppe med tuppen? Arbeta och be liksom. Och om ni nu tyckter att jag är fördomsfull som tror att katoliker generellt sover längre på mornarna så tyck det då. De har ju helgon, vatikanen och vackra kyrkor. Vi andra har arbetslinjen och katekesen att roa oss med. Att hotellet serverar "All day breakfast" tycker jag talar sitt tydliga språk.
 

Och hur gick the midterms?

Någon är kanske intresserad av hur mina midterms fortlöpte. Jag kan konstatera ett genomsnittligt ok. Mina första två, Contemporary Korea och Organizational Behaviour, gick rätt smidigt. Koreanskan däremot. Oh my G-d. Vi fick läsa stora textmassor som sedan skulle "förstås" genom att svara på obegripliga frågor med obegripliga svarsalternativ. Alla i klassen utom jag, och möjligen den där John McCain-amerikanen såg ut som att det här provet var väl en "walk in the park" och vände blad och skrev och lämnade in innan tiden gick ut. Själv satt jag och bokstavligen svettades (det var 27 grader utomhus och varmare i klassrummet) och bara funderade på om det verkligen inte var ett annat språk än koreanska som vi tenterade. Hursomhelst, nu är det över och jag sitter på Incehon Airport och väntar på mitt plan till Hong kong.

Manikyr

image483


Kolla! Jag har varit på manikyr. Jag hade planerat ett diskret vinrött nagellack men manikyristen tyckte att det var för himla tradigt så istället har jag vad som skulle kunna vara bakgrunden till en Pokémon-film på naglarna. Kanske inte stiligt - men ganska roligt.

Nya glajjor

image482


En gång när jag var ny i Uppsala underdrev jag mitt behov av glasögon för att få vänner. Det funkade men ledde till lite av en kris när det kanske kom fram att jag hade ljugit lite. Hursomhelst, idag skaffade jag nya glasögon här. De kostade 237 kronor inklusive glas och synundersökning. Jag behövde vänta i 20 minuter för att de skulle fixa ihop rätt båge med rätt glas. Jag har också ett koreanskt intyg på att jag fortfarande är astigmatiker och ser skevt.

Jag vet att de på fotot ovan inte ser så annorlunda ut än mina andra, men de är större. Man kan inte titta över glasögonen på de här tror jag.


Midtermsförberedelser

image473


Nästa vecka är det mitterminstentor som gäller så just nu är det pluggapluggaplugga-tid. Den här veckan har sommaren kommit till Seoul och nu är det varmt här plötsligt.


Vicket väder vi har

image471

Nej alltså jag klagar inte.

Och helgen var bra och så?

image468


Ja synd att klaga. Förutom att min lilla förkylning håller i sig. Å andra sidan kan det vara ett tecken från ovan på att jag inte ska komma hem så sent på kvällarna (mornarna) utan vara en duktig student som sitter och pluggar på biblan klockan 9 på morgonen; för det har jag nämligen gjort den här helgen. Fredag åkte jag hem tidigt från Hongdae och skippade klubbarna för en god natts sömn. Både lördagen och söndagen har tillbringats på biblan.

Lördagskvällen fortsatte sedan tillsammans med Clém och en smarrig bibimbap som åtföljdes av en glass och den irländska filmen Once inne på en DVD-bang. En DVD-bang är ett ställe där man hyr film och ett litet rum där man kollar på filmen på en stor projektorduk med surroundljud. Det kryllar av sådana här i Seoul.

Därefter gick vi till en korridorsfest hos några utbytesstudenter. Det var roligt.

Idag har jag pluggat och nu på kvällen har jag ätit söndagsmiddag med några av dem som jag tycker allra mest om här i Seoul: Clémence, Sébastien, Yvonne, Eunice och Ji. Det blev koreansk barbecue (åh vad det är gott!). Mycket trevlig och effektiv helg!



1. Fredagkväll på Vinyl med Sébastien...
2. ...och Clém
3. Korridorsfest. Eunice är på väg till en klubb och har klätt sig lite Tecktonick-inspirerat. Tecktonick är stort här.
4. Yvonne äter söndagsmiddag.
Bilden överst: Förlåt min klyscha, men ibland är det faktiskt "nypa sig i armen"-härligt att bo här. Som när det här är ens utsikt när man sitter och pluggar.

Jag borde få betalt

image464

Man skulle kunna tycka att jag borde få betalt av den koreanska staten så mycket jag exponerar Korea genom att fota allt som är fint och kul. Jag har dessutom dragit hit åtminstone sex stycken besökare som troligen inte skulle komma hela vägen från Sverige till Seoul för att öka på det här landets BNP om det inte vore för min skull. Eller så kan man tycka att jag borde betala mer än jag gör för att jag kommer hit och får plugga på ett dyrt privat universitet, hänga på typ världens finaste campus, äta tokigt smarrig mat, ta taxi sent hem på kvällarna och besöka frisören ofta för en spottstyver (kan inte bestämma mig om jag älskar eller hatar ordet spottstyver). Att man känner sig så trygg var man än går, att affärerna stänger tidigast klockan 22 på kvällen, att folk är så snälla och att vädret är så behagligt. Bilden ovan är tagen under min väg från mitt koreanskseminarium till biblan.

Annat som händer är att jag är förkyld och att jag nu har bokat resa till Hongkong den 24-27 april. Det ska bli skojigt, skojigt.

Vår!



Nu är det vår. Eller var vår kanske. Idag var det 20 grader så det är ju nästan lite sommar. Det här blir ett bildinlägg i mina föräldrars smak. Ingen mat, inga människor bara väder. natur och stadsbilder. Kunde varit tagna av vem som helst. Kul va?

Jaha vad gör jag då

Förlåååt att jag är så dålig på att uppdatera, men det är så mycket vår och glädje och roliga grejer som händer och däremellan ska man ha grupparbete med en grupp av fem personer man inte valt själv. Samtliga gruppmedlemmar när ett latent hat mot just grupparbete som arbetsform. Vad de däremot gillar är sig själva och sina idéer.

Nåväl, här kommer lite bilder på mig och mitt entourage.





1. Sebastien är från Paris. Här sitter han bredvid Michael från Scotland.
2. Mer "Sebbi" (i bakgrunden skymtar Clém, jag och Eunice)
3. Sebastien på club i Hongdae
4. Clémence kommer från Brittany men pluggar i Lyon.
5. Clém har köp en ny iPod
6. Clémence försöker se oskyldig eller fundersam ut.
7. Mitt hår var så fult men man ville ju ändå föreviga våren. Titta så våriga mina skor är!
8. Sébastien och Eunice. Eunice är från Kalifornien.
9. Eunice, Clém och jag
10. Catherine är också från Paris
11. Vårt universitet by night.

RSS 2.0