Han river

Jag har aldrig varit en friluftsmänniska. De flesta vet att det liksom går utöver mitt förstånd hur vuxna människor kan ta sin bil för att åka några mil för att vandra i skogen. Kanske plocka svamp också. "Men det är ju så mycket billigare än att köpa svamp i butik". Några har definitivt inte konceptet med time value of money klart för sig. Det hör jag. Ok låt oss räkna på vad du skulle tjänat på att arbeta de där timmarna istället för att strosa i skogen.

Tänk två personer:
Vi räknar lågt med med en timlön på 40 kronor efter skatt vardera, en bensinkostnad på extremt låga 50 kronor, ett sammanlagt bilslitage på minimala 5 kronor, en tidsåtgång på 8 timmar per person (ja men vi var bara ute i skogen i 5 timmar) Jaha men hur tid la du ner på att rensa massan med skogsmaterial från massan med svamp? För att inte tala om att åka bil, rota fram svampkorgen, sitta i hallen och försöka kränga av sig stövlar. Sånt tar tid!

Det innebär att svampen kostade sammanlagt: 695 kronor OCH dåska det tilläggas att ibland kommer dessa svampmänniskor (vilka jag har har oroväckande många i min närhet) hem och säger: "nej det var dåååligt med svamp idag, vi fick väl kanske 20 kantareller". 34,75 kronor kantarellen blir det!

Man har dessutom inte koll på det här med komparativa fördelar vilket jag har pluggat hårt på sistone. Eller comparative advantages som man säger om man vill vara lite flashig. ÄVEN om man plockar svamp mer effektivt än professionella svampplockare (vilket jag misstänker att man inte gör) så bör man ändå specialisera sig på mediebevakning eller undervisning eller vad man nu kan tänkas ha för dagssyssla för det genererar större antal svamp och större antal undervisningstimmar eller mediebevakningstimmar.

Och det här med livskvalitet och att allt inte är pengar och att det handlar om rekreation utanför arbetstid det kan ni komma dragande med hur mycket ni vill. Ni får ICKE på min stövlarna och ett glatt svampplockarleende.

Hursomhelst. Vad jag ville säga var att jag var vid Han River idag för att spana in lite natur vilket bara i sig är rätt waste of time eftersom allt jag ägnade min tid åt var att spana in de omgärdande skyskraporna. förstår grejen med marknadsekonomi och skyskrapor. Snyft.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0